ÚVOD     O SPOLEČNOSTI     PROVOZOVNA A VINICE     VYBAVENÍ     OBCHOD     LAHVOVÁ VÍNA     CENÍK     FOTOGALERIE     KONTAKT

 

 

 

 

 

KONTAKT

   VÍNO PODIVÍN, a.s.

   Dolní Valy 78/7

   691 45 Podivín, CZ

   zobrazit sídlo na mapě

   e-mail: postmaster@vino-podivin.cz

   telefon: +420 606 730 291

 

Základní informace o společnosti

   Mladé vinařství má sídlo v Podivíně, kde vlastní podzemní vinné sklepy, ke kterým v roce 2003 přistavilo budovu na lahvování a skladování vína, včetně administrativního a sociálního zázemí.


   Vinařství založil Jaroslav Ševčík s přáteli v roce 1997. Ačkoliv nepocházel z vinařské rodiny, první vlastní vinici vysadil již v roce 1977. Mnohé z profese se přiučil od tchána Vojtěcha Černého, který 30 let pracoval v různých vinařských firmách jako vinohradník, sklepmistr a šlechtitel révy vinné.


   Vinařství Víno Podivín je akciovou společností, jejíž chod včetně obchodních aktivit řídí spoluzakladatel firmy Jaroslav Ševčík, manželka pracuje jako ekonom. Jeho syn Bc. Marek Ševčík po ukončení střední Vinařské školy, zahraniční praxe a následně vysokoškolského studia, nastoupil do firmy jako vedoucí výroby-technolog-vinohradník. Na další činnosti firmy, tj. investiční, stavební a právní se podílejí členové rodiny Capouškovy, kteří jsou spolumajiteli společnosti.


   Členové rodiny Ševčíkovy pracují ve vinařství, to znaměná, že provádějí veškerou kultivaci a postřiky ve vinici, zpracovávají úrodu hroznů, vyrábějí víno, školí víno, skladují, plní do sudů, lahvují-balí do kartonů a dodávají k zákazníkovi. Firma zaměstnává brigádníky na sezonní práce - střihání a vyvazování vinice, zelené práce ve vinici, sběr hroznů.


   Do roku 2006 vinařství veškerou produkci hroznů na výrobu vína nakupovalo a zpracovávalo v pronajatém provozu. V roce 2004 jsme vysadili vlastní vinici v k.ú. Nová Ves u Pohořelic se širokou odrůdovou skladbou révy vinné/ 16 odrůd/.


   V roce 2006 koupilo vinařství necelé 2 km od vinice, v Nové Vsi u Pohořelic starý zchátralý statek, který během jednoho roku přebudovalo na vinařský dvůr s kompletním zázemím na zpracování hroznů, výrobu vína, skladování vína včetně mechanizačního střediska pro potřeby vinice. První hrozny z mladé vinice se v Nové Vsi zpracovaly již v roce 2007.


   V roce 2007 proběhla první sklizeň hroznů z vlastní vinice. Od tohoto roku veškerou naši úrodu hroznů zpracováváme na výrobu vína ve vlastní provozovně v Nové Vsi u Pohořelic. Obchodním partnerům nabízíme víno vyrobené výhradně z hroznů pocházejících z naší vinice. Budoucnost firmy je jednoznačně založena na výrobě Moravských zemských, jakostních a přívlastkových vín vyrobených z vlastních hroznů.


   Vinařství prodává svou produkci po dohodě ze sklepa, ve vlastní vinotéce Praze Modřanech, a prostřednictvím vinoték v Českých Budějovicích, Písku, Třeboni, VO Václavík Horažďovice, VO s nápoji JIB a obchodního řetězce MAKRO.

 

Napsali o nás

Ševčík: Snažím se dělat maximum už ve vinici

 

Podivín /VINAŘI POD LUPOU/ - Devětadvacetiletý Marek Ševčík po studiu nastoupil do rodinného vinařství Víno Podivín. Cení si hlavně toho, když jsou zákazníci spokojení.

 

Devětadvacetiletý Marek Ševčík po studiu nastoupil do rodinného vinařství Víno Podivín. Cení si hlavně toho, když jsou zákazníci spokojení.

 

Marek Ševčík je technologem a vinohradníkem ve společnosti Víno Podivín, která vznikla v roce 1998. Je ženatý a má dvě děti. S otcem hospodaří na dvaadvaceti hektarech vinic. Ve vinohradě mají čtrnáct odrůd révy vinné. Asi dva kilometry od něj je provozovna, kde se hrozny zpracovávají. K výrobě vína Ševčíkovi využívají pouze hrozny z vlastní produkce, která je přibližně osmdesát tisíc kilogramů. Metodou řízeného kvašení vyrábí vína jakostní odrůdová i jakostní s přívlastkem – kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů a ledové víno.

 

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Můj děda pracoval ve vinařském podniku. Doma měl sklep a vinohrad, takže jako kluk jsem se ve vinařském prostředí pohyboval. Pak už bylo jen otázkou času, kdy i mě vinařství natolik nadchne, abych se mu věnoval profesně. Vystudoval jsem střední vinařskou školu ve Valticích a pak ve studiu pokračoval na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě. Důležitou roli sehrál i můj otec, se kterým dnes pracuji ve vinařské firmě.

 

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Hrozny, z kterých se víno vyrábí, jsou přírodní produkt. Proto je velmi důležité k vinohradu přistupovat s náležitou úctou a šetrností. Ve víně se odráží celoroční práce vinaře. Jestli bude daný ročník výjimečný, nebo jen jeden z mnohých, záleží nejen na přírodě, ale i na dovednostech a schopnostech vinaře.

 

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Říká se, že víno se dělá už ve vinohradě. Proto se snažím už při pracích ve vinohradě dělat maximum pro to, aby sklizeň byla co nejlepší. Totiž jenom z dobrých, kvalitních hroznů se dá udělat víno, které je na vysoké úrovni. Jedině k takovému vínu se zákazník vrátí a jedině takové víno si zapamatuje.

 

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Vzhledem k mojí profesi je pochopitelné, že nějaký ten pohárek vína si dám. Určitě to nejsou žádné litry. Víno je lék, ale všeho, i vína, se musí užívat s mírou.

 

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle s vínem je pro mě tehdy, když naše víno udělá konzumentovi radost. Nadchne jej natolik, že má důvod se o své příjemné dojmy dělit s přáteli a současně má i důvod se k našemu vínu vracet. Nejhorší chvíle, které jsem s vínem zažil, byl určitě vinařský rok 2010. Tento rok byl pro nás stejně jako pro většinu vinařů hrozně těžký. Katastrofálně malá úroda hroznů byla zatím to nejhorší, co jsem s vínem zažil.

 

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíce?
Jedním z největších vinařských úspěchů pro mě bylo získání zlaté medaile na Valtických vinných trzích za víno Rulandské modré pozdní sběr ročník 2009. Osobně považuji tuto soutěž za jednu z nejprestižnějších vinařských akcí u nás.

 

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Co se týká odrůd révy vinné jsem zastánce spíše tradičních odrůd, které jsou tady léty prověřené. Ve výsadbě máme čtrnáct odrůd, se kterými máme zkušenosti a víme, co od nich můžeme čekat. Víme, jaké mají pěstební nároky a jak jsou odolné vůči houbovým chorobám. Vinohrad pěstujeme v systému integrované produkce, což znamená ekologický způsob hospodaření. Veškeré zásahy a ošetřování vinohradu se provádějí co nejméně drasticky, v souladu s ekologickými postupy.

 

Kterého z vašich konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?
Raději bych vyzvednul práci několika vinařských odborníků. A to profesora Viléma Krause a Roberta Steidla. Jsou to odborníci a pedagogové, kteří pro vinařství a jeho rozvoj udělali hodně práce a stále mají co předávat dalším generacím vinařů.

 

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost určitě myslím. A jak je to s nástupcem? Vzhledem k tomu, že máme doma dva kluky, tak možná některého z nich tato vinařská životní cesta osloví. Třeba se po ní vydá. Dnes jsou ještě malí, ale kdo ví.

 

Doporučení: víno pro dnešní večer
Na dnešní večer bych doporučil Rulandské modré pozdní sběr ročník 2009. Je to víno plné, rubínové barvy, s výraznou vůní hořké čokolády a hořícího dřeva. Je to víno vhodné jak k posezení s přáteli tak i ke čtení knížky u krbu. Marek Ševčík

 

 

 

Autor: DENÍK/Jiří Ševčík

 

Zdroj: http://breclavsky.denik.cz/serialy/sevcik-snazim-se-delat-maximum-uz-ve-vinici-.html

 

 


 

© Víno Podivín a.s. 2010 - 2017